Energie is overal

De klas uit
Energie is overal

‘Ik kan er niks van’, pruilt een tienjarig jongetje aan tafel van een van de workshops van de Kids Climate Conference 2016. Vandaag leert hij hoe het is om een energiecircuit te maken. Al snel schiet een van de workshopleiders het jongetje te hulp: ‘Je energiesysteem is bijna goed, je bent alleen de batterijen vergeten!’, zegt ze. ‘Oja!’, roept het jongetje. Hij klikt de batterijen in het bouwsel en niet veel later begint er een kleine sirene te loeien. Trots kijkt hij rond, naar zijn groepsgenoten die ook allemaal blij zijn met hun loeiende sirenes, knipperende lampjes of wegvliegende wieltjes. Niet veel later wordt alles weer opgeruimd, en is het alweer tijd voor de volgende workshop.

Bijna tweehonderd mensen zijn aanwezig op de vierde editie van de Kids Climate Conference, op 23 tot en met 25 september in Heijen. Drie dagen lang gaan 175 Nederlandse en Vlaamse kinderen tussen de 8 en 14 jaar aan de slag met allerlei activiteiten en workshops omtrent het thema ‘energie’.  Het doel is kinderen te betrekken in actuele wereldproblematiek, en creatieve oplossingen te laten bedenken die bijdragen aan een leefbare wereld. Uit hun ideeën worden uiteindelijk veertien stellingen gekozen die gebundeld en ondertekend worden door de initiatiefnemers: ze zullen in de vorm van een klimaatbundel aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Inspiratie
De workshops staan dit jaar in het teken van energie. Zo leren de kinderen hele concrete dingen over energie, bijvoorbeeld hoeveel kilowatt ze genereren tijdens het fietsen, maar ook wat de consequenties zijn van allerlei vormen van energie die we vandaag de dag gebruiken. De kinderen leren over het broeikaseffect, CO2-uitstoot en wat de gevolgen zijn als een diersoort – door toedoen van de mens – volledig uitsterft.

Een workshop van het Wereld Natuur Fonds trekt heel veel bekijks. De organisatie vertelt over de Aziatische olifant. Na uitleg over zijn leven, wat en hoe hij eet en wat de mens te maken heeft met deze dieren, komt er een heuse olifantendrol te voorschijn. Hierin kunnen de kinderen nog precies achterhalen wat zo’n reus eet. Waar de meeste kinderen met afschuw naar de bult bruin op tafel kijken, springen er twee jongens enthousiast op, die de drol met gereedschap uit elkaar gaan harken. Uiteraard is dit klusje binnen no time geklaard, en komt ook de rest voorzichtig bij de tafel. 

   

Vrijuit denken
Na een grote ronde workshops, waarin de kinderen auto’s mogen pimpen, verschillende boomsoorten en houtsoorten te zien krijgen, leren over de natuur en hoe die zelfs energie uit dood materiaal haalt, is het tijd voor de dialoogsessie. Hier hebben alle kinderen een uur de tijd om tien hoge piefen te inspireren en hun hulpvragen te beantwoorden. De sessie wordt geleid door prinses Laurentien van Oranje, die met groots applaus wordt ontvangen. 

Een van de grote piefen is burgemeester Peter de Koning van de gemeente Gennep. Voorgaande edities nam hij ook al enthousiast deel aan de dialoogsessie. ‘De ideeën van kinderen zijn zo onbevangen, puur en goed dat we eigenlijk opnieuw aan onze bestaande plannen moeten beginnen met ontwerpen en bedenken.’

Een directeur van een horecaketen vertelde dat hij veel water verbruikt omdat iedere klant toch graag schone vaat op tafel heeft. Hoe kan hij toch op water en energie besparen? De kinderen reageren erg enthousiast, met ideeën over vuilafstotende vaat, het gebruik van de vaatwasser die ze thuis ook hadden ‘want mama zei dat die van ons echt heel zuinig is’, en afwassen met behulp van regenwater. Een Vlaams meisje oppert speciale etiketten op shampooflessen uit te geven die het belang van korter douchen, terwijl twee stoere jongens willen dat de douche na vijf minuten gewoon automatisch afslaat. 

Prinses Laurentien leert ons dat de gemiddelde Nederlander negen minuten per dag doucht. Iedere minuut kost dat 8 liter water. Met meerdere rekensommetjes laat ze de kinderen zien en berekenen hoeveel water we zouden kunnen besparen als we vijf minuten douchen in plaats van negen. De kinderen mogen vervolgens nadenken hoe we dit kunnen bewerkstelligen. 

Na de dialoogsessie gaan de kinderen enthousiast weer verder met een nieuwe workshopronde, dit keer met onder andere uitleg over hoe je een koelkast zo efficiënt mogelijk inruimt en gebruikt, een ronde over de voor- en nadelen van de fiets versus de auto, en uitleg over Drentse heideschapen en hoe nuttig ze zijn. Na een uurtje stilzitten vinden ze het bijna allemaal weer prettig om te bewegen en herrie te maken. 

Onder de pannen
Naast de kinderen die zijn geselecteerd voor deelname, zijn ook hun ouders dit weekend welkom op het terrein van Center Parcs Het Heijderbos in Heijen. Die kijken dan regelmatig nieuwsgierig mee met wat de kinderen aan het doen zijn. Een moeder vertelt dat haar oudste dochter nu voor de derde keer meedoet, haar zoon is voor het eerst. ‘We merken er thuis ook wat van,’ vertelt ze, ’de kinderen zijn voor de KCC en erna ook echt met de onderwerpen bezig, en nemen praktische ideeën mee naar huis. Na dit jaar mogen we vast niet meer lang douchen,’ lacht ze. 

foto Anne Boonman door
Anne Boonman