Uitzwaaifeest voor T. rex Trix

Gepubliceerd op: donderdag 1 juni 2017

T. rex Trix gaat op reis naar Barcelona, Parijs en China. Zaterdagavond 3 juni is in Leiden het uitzwaaifeestje, waarvoor BiologiePlus twee entreekaarten uitdeelt.

Eropuit Uitzwaaifeest voor T. rex Trix

Meer dan honderdduizend mensen stonden al oog in oog met T. rex Trix en bezochten de bijbehorende tentoonstelling T. rex in Town van Naturalis in Leiden. Nu is het bijna zover: Trix gaat op rondreis door Europa en Azië om ook daar de harten van kinderen en natuurliefhebbers te veroveren. Tijd om haar een goede reis toe te wensen. Op zaterdagavond 3 juni 2017 organiseert Naturalis daarom Het Trix Uitzwaaifeest.

Gratis kaarten
BiologiePlus heeft hiervoor twee gratis entreekaarten beschikbaar (een kind en begeleider), maar dan moet je wel snel zijn. Reageer nog vandaag door deze Facebookpagina van Biologieplus te liken en je adresgegevens te sturen naar redactie@bionieuws.nl. Vrijdagochtend 2 juni horen de gelukkigen dat zij welkom zijn en worden de kaarten toegestuurd. Wees er dus snel bij, want Trix uitzwaaien kan maar één keer.

Avontuurlijk programma
Op het programma staan optredens van de Dinky Dino’s en natuurlijk paleontoloog Anne Schulp. Kinderen kunnen zelf op expeditie gaan, een fossiel opgraven op de binnenplaats of onderzoek doen in het T. rexlab. Ook zijn er mooie prijzen te winnen bij de Beste Vrienden van Trix-quiz onder leiding van Klokbuis-presentator Bart Meijer (bekend van Het Klokhuis). En om het geheel compleet te maken is er Amerikaans eten en live Bluegrass-muziek uit Trix haar thuisland.

Skelet
Het skelet van de bekendste vleesetende dinosauriër, Tyrannosaurus rex, is in 2013 in de Verenigde Staten opgegraven door Naturalis Biodiversity Center. Naturalis is het enige museum buiten Noord-Amerika dat een T. rex-skelet in haar collectie heeft. Het is dankzij donaties en sponsorgelden gelukt om het bijzondere fossiel aan te kopen. T. rex-skeletten zijn zeer zeldzaam, er zijn maar een tiental goede exemplaren bekend. Het skelet van de 66 miljoen jaar oude T. rex Trix staat in de top 3 van best bewaard gebleven en meest volledige exemplaren.

Wereldreis
Trix is eind augustus 2016 met een feestelijke intocht in Leiden binnengehaald en heeft sindsdien in volle glorie in de tentoonstelling T. rex in Town in het Pesthuis gestaan. Van 8 november 2017 tot en met 26 februari 2018 kun je haar bezichtigen in science museum Cosmo Caixa in Barcelona en van 11 juni tot en met 15 september 2018 staat ze in het Muséum National d’Histoire Naturelle in Parijs. Daarna reist Trix naar het Macau Science Center in China om eind 2018 terug te keren in Leiden, waar dan de nieuwbouw van Naturalis klaar is. T. rex Trix krijgt hier natuurlijk weer een ereplaats.

Lees hier het bericht Oog in tand met de Leidse T. rex

foto Gert van Maanen door