DuurzaamDoor

Het Jaar van de Das

Natuurnieuws
Het Jaar van de Das

De Vogel, Spin, Plant, Paddenstoel en het Zoogdier van 2015 zijn bekend. Goed nieuws voor de betreffende soorten is dat niet altijd, want vaak gaat het juist slecht met ze. Bij het Zoogdier van het Jaar valt dat mee. De reden dat 2015 het Jaar van de Das is, is dat eigenlijk niemand weet hoeveel dassen er precies zijn in Nederland. Onderzoekers denken ongeveer zesduizend stuks. Een jaar vol dassentellingen gaat het dus worden, om zeker te weten hoe het ervoor staat met het grootste landroofdier van Nederland!

De das is erg schuw, hij leeft het grootste deel van de dag onder de grond. Zijn burcht kan eeuwenlang meegaan, tientallen ingangen hebben en sommige gangen zijn honderden meters lang. Dassen hebben sterke familiebanden en leven soms met wel twintig familieleden in een burcht. Dat is handig: ze hebben namelijk een gevarieerd menu en hebben daarvoor een groot territorium nodig dat ze niet in hun eentje kunnen verdedigen. 

Meer weten over de das? Kijk op de kinderpagina das en boom, bekijk hier filmpjes of lees de achtergrondinformatie voor een spreekbeurt.

Spin
De Spin van het Jaar is de struikspin. Het is een bruin, stevig spinnetje die zich ophoudt tussen de bladeren van bomen en struiken. De struikspin komt in heel Europa voor.

Vogel 
Een beetje gek, maar de Vogel van het Jaar is net als vorig jaar de spreeuw. Vogeltelorganisatie Sovon wil nog even doorgaan met het volgen van broedende spreeuwen. De organisatie verklapt ook dat ze nu al druk bezig is om flink te gaan uitpakken met de Soort van 2016. Spannend…

Plant
2015 is uitgeroepen tot het Jaar van de Muurplanten. Hieronder vallen bijvoorbeeld varens en de muurleeuwenbek. Deze soorten verdwijnen vaak als oude muurtjes gerestaureerd worden. Met een speciale zoekkaart zijn ze binnenkort in kaart te brengen.

Paddenstoel
Dit jaar is ook het Jaar van Eekhoorntjesbrood. Dat is een paddenstoel die te vinden in het eiken- of beukenbossen. De steel van de paddenstoel is licht van kleur, met een bruine hoed. En het leuke is: hij is eetbaar. Als je tenminste de juiste te pakken hebt!

Foto: Chris P. 

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen