Ooievaars: Zie ze vliegen!

De klas uit
Ooievaars: Zie ze vliegen!

Foto: Carlos Delgado

Meer dan de helft van de ooievaars in Nederland begint deze week aan een lange reis van meer dan 4000 kilometer richting het warme Afrika. Zie je groepen hele grote zwart-witte vogels vliegen? Grote kans dat het een witte ooievaar is, onderweg naar het zuiden.

Voor ooievaars is de vogeltrek een hele klus. Met hun grote lijf en vleugels kunnen ze makkelijk zweven als ze eenmaal hoog in de lucht zijn, maar hoe kom je daar? Voor hun vertrek zijn ze afhankelijk van mooi en warm weer. Bij dit weer stijgen thermiekbellen van opgewarmde lucht vanaf de aarde op. De ooievaar kan met deze opstijgende lucht meevliegen en zichzelf zo mee omhoog laten voeren tot hij eindelijk hoog genoeg is. Eenmaal in de sterkere luchtstromen in de bovenlucht kan de ooievaar aan zijn enorme wereldreis beginnen. 

Ons kikkerlandje 
De ooievaar komt al jaren in Nederland voor. In 1910 zijn vijfhonderd broedparen geteld. Door veel veranderingen in het landschap werden dat er al snel minder. In 1960 was de ooievaar zelfs bijna helemaal uit Nederland verdwenen. Om deze weidevogels een handje te helpen startte de Vogelbescherming Nederland in 1969 een noodplan om de ooievaars weer terug te krijgen in Nederland. Door dit herintroductieplan steeg het aantal broedparen langzaamaan weer. Ondanks het stijgende aantal broedparen is maar klein deel van hen zelfstandig; de meerderheid van de ooievaars redt het niet zonder bijgevoerd te worden. 

Tellen
Afgelopen winter is er voor het eerst een grote ooievaarstelling geweest waarbij allerlei grote telorganisaties intensief samenwerkten. Hierdoor werd er nog nauwkeuriger geteld en konden ze in een groter gebied van Nederland tellen. Uiteindelijk hebben de tellers in januari 2016 vijfhonderd broedparen geteld. Een paar van deze ooievaars had ook een ring om. De onderzoekers konden hieraan aflezen dat ze verhuisd zijn van Duitsland naar Nederland, en een enkeling ook van België naar ons land. Ook zaten er oude bekenden tussen de getelde ooievaars. Dit waren drie ooievaars van wel 31 jaar!

Zeldzaam
De witte ooievaar is de bekendste ooievaar. Maar er bestaat ook een zwarte. De zwarte ooievaar lijkt heel erg op de witte ooievaar, maar heeft een zwarte hals en rug. De kans is erg groot dat je de komende weken witte ooievaars ziet vertrekken naar Afrika. Maar de zwarte is een stuk zeldzamer. In het echt zien? Eind augustus is er nog een zwarte gespot in Driebergen. 
Zie hier de video van de zwarte ooievaar in Driebergen:



Meer lezen over ooievaars?
Nature Today: De meeste ooievaars vliegen weer naar Afrika
Vogelgids Vogelbescherming
Stichting Ooievaars Research & Knowhow
Waarneming.nl

foto Anne Boonman door
Anne Boonman