Teken in de buurt

Natuurnieuws
Teken in de buurt

Als het zonnetje schijnt, is er niets fijner dan lekker naar buiten gaan. Maar pas op: ook teken houden van mooi weer. Als de temperatuur stijgt, worden deze beestjes spontaan actiever. En op sommige plekken zijn er teken in groten getale. 

Meer teken
Onderzoekers ontdekten dat het aantal teken in Nederland de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Sinds 2006 vangen vrijwilligers op elf plekken in Nederland teken. In 2013 vingen ze een recordaantal van 16.500 teken: dat is 64 procent meer dan het gemiddelde van de jaren ervoor. 

Wie een teek vindt, kan dat doorgeven via de tekenradar. Ook daar stroomden vorig jaar veel meer meldingen binnen dan voorheen. Vooral op de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en in de Noord-Hollandse duinen werden veel teken gemeld. Ook het aantal teken dat mensen voor onderzoek opstuurden naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nam toe: vijftienhonderd teken werden op de post gedaan.

Tekencheck
En dat is slecht nieuws, want teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Die resulteert niet alleen in een rode kring op de huid, maar kan ook leiden tot gewrichtsklachten en verlammingen. Ongeveer 20 procent van de opgestuurde teken bleek de Borrelia burgdorferi-bacterie te bevatten: de bacterie die de ziekte veroorzaakt. Uiteindelijk kreeg 2 procent van de mensen die een tekenbeet opliep de ziekte van Lyme.

Het is een fabel dat teken zich uit bomen zouden laten vallen. Ze leven vooral in grassen en struikgewassen  tot 1,5 meter hoog, in bossen, weilanden, duinen en heidegebieden. Doe dus altijd een tekencheck na een wandeling of spelen in de natuur, en verwijder een teek zo snel mogelijk.

Beetnemen
Besteed ook in de klas aandacht aan teken, bijvoorbeeld met de game TeekControl van het RIVM. Of aan de hand van de links naar lesideeën, quizzen en kleurplaten op de kinderpagina op de Week van de Teek-site. Laat je niet beetnemen!

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen