Aan de slag met groen

Lees, kijk, speel
Aan de slag met groen

De sneeuwklokjes en krokussen steken hun hoofdjes alweer boven de grond. Dat betekent dat het tuinseizoen in aantocht is. Geen groen op het schoolplein? Wat te denken van een vierkantemetertuin? Wortels, bonen, sla en doperwt kunnen al vanaf maart de grond in. Geen idee hoe je dat moet aanpakken? Het nieuwe boek Zie zo zaai je helpt je stap voor stap op weg.

Voorzaaien
Voor het kweken van planten is meer nodig dan het rondstrooien van wat zaadjes. Maar erg ingewikkeld hoeft het ook niet te zijn. Het boek laat zien hoe je bijvoorbeeld bonen kunt laten kiemen in een eenvoudig bakje met een plastic zak erover. En wat ook goed is om te weten: zaden hoef je niet per se te kopen. Ook de verse zaadjes uit bijvoorbeeld tomaten, paprika’s en peulen zijn prima zaaigoed. ‘Of een pit van een vrucht of groente’, tipt het boek. ‘Probeer maar of het lukt om die te laten ontkiemen.’

Buiten zaaien
Klaar om buiten te gaan zaaien? Zorg er dan voor dat de grond onkruidvrij is, spreid eventueel compost over de bodem en zorg dat de aarde vochtig is. Het is handig om in rijtjes te zaaien, vermeldt het boek, dan kun je straks gemakkelijker je plantjes en het onkruid van elkaar onderscheiden. Voor een rechte lijn kun je een touw spannen tussen twee paaltjes, of bijvoorbeeld de stok van een hark op de grond te leggen om een geultje te maken.

Planten laten groeien
Het belangrijkste dat een plant nodig heeft is zon en water. Maar zorg er ook voor dat de plant voldoende ruimte heeft, verwijder onkruid en zaai eventueel bij als zaadjes niet ontkiemen. Handig gereedschap: een gieter met sproeikop, een schepje en een handharkje.

Bestuivers
Voordat je groentes en vruchten kunt oogsten, gaan de planten eerste bloeien. Die bloemen moeten worden bestoven. Soms doen de planten dat zelf, soms doet de wind dat en soms zijn er bestuivers voor nodig, zoals hommels en wilde bijen. Die insecten kun je naar je tuin lokken door ook bloemen te zaaien die de bestuivers extra lekker vinden. En je kunt ervoor zorgen dat ze in de buurt hun nest kunnen maken, bijvoorbeeld door een insectenhotel te bouwen. Het boek laat je zien hoe je dat doet en waar je op moet letten.

Zaden verzamelen
En dan is het tijd om te oogsten. Sommige dingen kun je al plukken terwijl de plant nog groeit; pluksla, snijbiet, boontjes en spinazie groeien dan gewoon verder. Bij tomaten en komkommer moet je wachten tot ze rijp zijn. Radijsjes, sla en wortel gaan lekker snel. Behalve opeten, kun je de vruchten ook gebruiken om zaden te oogsten. Laat ze goed drogen en stop ze in een papieren zakje. Volgend jaar kun je die weer zaaien en laten uitgroeien tot een nieuwe oogst!

Deze en meer informatie kun je vinden in het boek:

Zie zo zaai je
Annelie Johansson
Christofoor Uitgeverij
ISBN
9789060387986
Hardcover, 80 pagina’s, 14,95

Weten wat je wanneer kunt planten? Bekijk een zaaikalender.
Lees hier meer info over de Makkelijke Moestuin in een vierkantemetertuin; je kunt er ook spullen bestellen.
Meer hulp nodig? Moesie de Moestuincoach geeft je zaden en tips. 

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen