Op zoek naar bodemschatjes

Gepubliceerd op: donderdag 5 oktober 2017

Tijdens de Bodemdierendagen kun je tot 8 oktober op safari op eigen schoolplein en zoeken naar pissebed, spin, worm, mier en slak.

In de klas Op zoek naar bodemschatjes

Foto: Flickr/Katja Schulz

Kriebelbeestjes, dat is misschien wel de beste benaming voor alle diertjes die in de bodem leven. We lopen meestal aan ze voorbij, of – erger nog – gewoon over ze heen, maar ze zijn heel belangrijk. Bodemdiertjes spelen een sleutelrol in kringlopen en zorgen ervoor dat de bodem gezond blijft. Om daar toch even bij stil te staan organiseert het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) jaarlijks de Bodemdierendagen.

Rond het schoolplein
Met de klas kun je waarnemingen doen aan alles wat er rond het schoolplein leeft. Een bodemdierenzoekkaart is beschikbaar om de verschillende bodemdiertjes te onderscheiden. Want er leven heel verschillende diergroepen in de bodem: regenwormen, naaktslakken, huisjesslakken, spinnen, pissebedden, miljoenpoten, duizendpoten, kevers, mieren en – wel wat lastig om te vangen – mollen.

Lesmateriaal
Voor scholen zijn er speciale proefjes, lesmateriaal en achtergrondinformatie beschikbaar. Zo kun je met groep 1 en 2 een slakkenhotel maken en slakkenliedjes zingen, terwijl groep 4 en 5 hun eigen wormenhotel bouwen en leren welke rol de bodemdiertjes spelen in kringlopen. Ook is er een foto- en filmwedstrijd met leuke prijzen en zijn de resultaten van voorgaande jaren terug te lezen.

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen