Voorlezen in alle seizoenen

Lees, kijk, speel
Voorlezen in alle seizoenen

Van 25 januari tot met 4 februari staat Nederland weer in het teken van de Nationale Voorleesdagen. Dit is een initiatief van Stichting Lezen, die voorlezen wil stimuleren voor kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. In de week vinden allerlei activiteiten plaats rondom lezen en boeken, ook door veel bekende Nederlanders. Via onderwijs.nationalevoorleesdagen.nl is aanvullend lesmateriaal te downloaden bij de Prentenboek TopTien. De boeken uit deze ranglijst staan deze dagen centraal, waaronder het prentenboek van het jaar: De kleine walvis.

Prentenboek
Een van de andere geselecteerde prentenboeken uit de Prentenboeken TopTien is het kleurrijke boek Lente, zomer, herfst, winter. In het boek staat een boom centraal, die gedurende de seizoenen steeds verandert, van vorm, kleur en ook van functie. In het voorjaar leggen vogels eieren in de boom, in de zomer spelen de eekhoorns tussen de bladeren, in het najaar eten de dieren van de appels, en in de winter kruipt de uil in een hol in de boom. 

Leuk detail is dat de pagina’s telkens andere uitsnedes hebben, waardoor steeds meer grappige doorkijkjes ontstaan als het mooier weer wordt en alles tot leven komt: zo zie je vogels, bijen en beren in de boom. Wanneer het weer winter wordt, verdwijnen met de blaadjes ook de dieren. De korte teksten in rijmvorm begeleiden de seizoensveranderingen. Gelukkig wordt het na de winter altijd weer lente, waarmee het boek een prachtig tijdloos verhaal vormt, dat in elk seizoen bruikbaar is in de klas. Door de vrolijke vormgeving en kleurrijke prenten waarop van alles te ontdekken valt, zullen leerlingen er seizoenen lang in blijven bladeren. 

Voorleesontbijt
De aftrap van de voorleesdagen is het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 25 januari. Een mooie gelegenheid om stil te staan bij deze belangrijkste maaltijd van de dag, en bij gezond eten. Wat hoort daarin wel of niet thuis? Doet jouw school iets speciaals met het Voorleesontbijt? Meld je activiteit dan aan

Voorlezen
Voorlezen heeft een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. En dat is belangrijk voor het begrijpen van alle andere lessen en activiteiten die leerlingen doen, zoals natuur en techniek. Op de site van de Nationale Voorleesdagen staan allerlei voorleestips om het meeste uit een kwartier voorlezen te halen. Bijvoorbeeld: kies een boek dat aansluit bij het moment (zoals het seizoen), lees hetzelfde boek voor een goed taalbegrip meerdere keren voor, en praat over het boek voorafgaand aan en na het voorlezen. 

Lente, zomer, herfst, winter
Britta Teckentrup
Veltman Uitgevers
ISBN 9789048311507
Hardcover, 32 pagina’s, 12,50 euro

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen