Wetenschap voor iedereen

Lees, kijk, speel
Wetenschap voor iedereen

Koptelefoonsnoertjes zitten altijd in de war. Het gebeurt iedereen. Maar waarom? Aan de hand van dit soort vragen legt wetenschapsjournalist Diederik Jekel, bekend van De Wereld Draait Door, exacte wetenschap uit voor alfa’s. 

Fascinerend

Kunnen we in de toekomst tijdreizen? Kunnen we ooit onzichtbaar zijn? Het boek is opgebouwd uit elf van dit soort fascinerende vragen. Aan de hand daarvan legt Jekel een heel scala aan natuur-en sterrenkundige problemen duidelijk uit. Na elk hoofdstuk kan de lezer niet alleen de hoofdvraag beantwoorden met ja of nee, maar ook het verband met de natuur-en sterrenkundige theorie leggen. Jekel legt bijvoorbeeld eerst uit hoe kleur en licht werken om daarna een antwoord te kunnen geven of voorwerpen onzichtbaar gemaakt kunnen worden. 

Simpel
Jekel gebruikt simpele taal en vermijdt als het even kan moeilijke vaktermen. Zo niet, dan neemt hij de tijd en ruimte om te zorgen dat een begrip duidelijk is. Zo legt hij de term entropie, een maat voor de waarschijnlijkheid van een toestand, uit aan de hand van koptelefoonsnoertjes. Er zijn veel manieren waarop snoertjes in de knoop kunnen zitten en er is maar een manier waarop ze dit niet zijn.

Bèta voor alfa’s is wellicht geen boek om in een ruk uit te lezen, daarvoor zijn de onderwerpen te divers en te onbekend. Het boek is verder niet alleen geschikt voor alfa's, ook bètalezers zullen het zeker waarderen. De titel suggereert anders, maar Jekel beantwoordt vraagstukken waar iedereen meer van wil weten. Het boek is bovendien ideaal voor leerkrachten ter inspiratie voor natuur en wetenschap in de klas.

Bèta voor alfa’s
Diederik Jekel
Atlas Contact Amsterdam/Antwerpen
ISBN 9789045025148
Paperback, 254 pagina’s, 19,95 euro

Wil je Diederik Jekel live op het podium meemaken? Hij verzorgt een spectaculaire en bijzondere ochtendlezing op de NWT-conferentie Actie=Reactie op 21 november 2014.

foto Harmjan Lammers door
Harmjan Lammers