De minireuzenmiereneter

Lees, kijk, speel
De minireuzenmiereneter

Waarom laat een hagedis liever zijn staart achter wanneer hij ervandoor gaat? Zijn dieren wel eens dronken? Waarom zijn pijlgifkikkers zo felgekleurd? En waarom hebben slangen geen poten nodig om vooruit te komen?

De natuur zit vol vreemd verschijnselen. En dit wekt gekke vragen op. De minireuzenmiereneter gaat over deze vragen en geeft er antwoorden op. In korte verhaaltjes van twee pagina’s wordt elke keer een vreemd dier of verschijnsel besproken. Steketee legt op een eenvoudige manier uit waarom dieren doen wat ze doen. En dan wordt duidelijk dat die dieren toch niet ze gek zijn, maar juist slim. 

Bijzondere dieren passeren de revue, zoals lynxen, zeepaarden en grijsberen. Maar ook gewone dieren als spinnen, padden en raven zijn verrassend bijzonder en hebben hun eigen verhaal. Neem bijvoorbeeld spinnen die draden maken sterker dan staaldraad. Of muzikale muizen die zingen. 

De minireuzenmiereneter is eenvoudig geschreven, leest makkelijk weg en is voor kinderen een leuke manier om in contact te komen met alledaagse en vreemde verschijnselen uit de natuur. De antwoorden die het boek geeft leiden vaak weer tot nieuwe vragen. En deze nieuwe vragen zijn de ideale bron voor een passie voor natuur.

De minireuzenmiereneter
Menno Steketee
Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN 9789057124563
Paperback, 128 pagina’s, 14,95 euro

foto Collin Molenaar door
Collin Molenaar