Jij ook Blij met een bij?

Lees, kijk, speel
Jij ook Blij met een bij?

Bijen kunnen wel wat hulp gebruiken: dat is de strekking van het tekstloze boek Blij met een bij. In gedetailleerde prenten laat het boek zien hoe je de bij kan helpen.

In een grote stad schrikt een meisje op van een beest dat haar kamer binnen vliegt. Ze staat al klaar met haar vliegenmepper, maar ziet dan dat het een bij is. Hij is uitgeput en het meisje zoekt in haar boek hoe ze hem kan helpen. Met haar liefhebbende hulp groeit de bij steeds een beetje groter. 

In de stad zijn alleen weinig bloemen te ontdekken, en dus vliegen ze samen naar groene bloemenvelden. Ze verzamelen stuifmeel en bloemenzaadjes, en strooien deze uit boven de stad. De bij neemt afscheid en een jaar gaat voorbij; de stad hult zich in een dikke laag sneeuw. Maar dan beginnen de zaadjes uit te groeien tot kleine plantjes, en al snel staat de hele stad in bloei. Vol bloemen, vlinders én bijen.

Zonder woorden maakt het boek overduidelijk dat de bij in de problemen is. Aan oorzaken als insecticides en varroamijten waagt het boek zich niet. Blij met een bij houdt de boodschap simpel: in een stad zijn minder bloemen en dus minder bijen. Dat is wellicht een wat eenvoudige weergave van de werkelijkheid, maar dat maakt het probleem wel behapbaar – en oplosbaar – voor kinderen. 

Blij met een bij compenseert het gebrek aan woorden ruimschoots met prachtige prenten, die vol detail zijn en bijna kinderlijk aandoen. Sommige pagina’s zijn bijna een stripverhaal, andere platen vormen paginabrede zoekplaatjes in zachte pasteltinten; ze zouden niet misstaan als schilderij aan de muur. 

Het boek laat ruimte voor je eigen verhaal en fantasie, maar laat hoe dan ook een positief gevoel achter. Door de kleurrijke prenten en ook door de boodschap: ‘Het laat zien dat je met een paar eenvoudige acties kunt helpen om het evenwicht in de natuur te herstellen en het uitsterven van bijen kunt voorkomen.’

Winnen?
Wil je ook een exemplaar van Blij met een bij voor in de klas? Biologie Plus mag van uitgeverij De Vier Windstreken vijf exemplaren weggeven. Laat op de Facebook-pagina van Biologie Plus weten op welke manier jij aandacht gaat besteden aan bijen in de klas, en maak kans op het boek. 

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen