Naar de haaien

| Recensie
Naar de haaien

Foto: Ecomare

Echt zijn ze niet, maar wel indrukwekkend: de haaienmodellen in de tijdelijke tentoonstelling Naar de haaien, in het Texelse Ecomare. Wie ze wil zien, moet wel eerst de gigantische haaienbek bij de ingang in durven lopen. Dat belooft wat.

In de donkere gang ernaartoe zijn allemaal jonge exemplaren van wel twintig verschillende haaiensoorten op sterk water te bewonderen. In de displaykast is telkens de vorm van de haai uitgesneden, daarachter is fel verlicht de haai te zien. Mooi gemaakt, maar dat maakt het soms wat lastig de soort goed te bewonderen. In de potten zitten bekende soorten als de doornhaai, hondshaai en gladde haai, maar ook soorten met bijzondere namen als de zee-engel en een blonde rog zijn te bewonderen. Ook de volwassen grootte en hun voorkomen in de Noordzee staat vermeld. De vreemd gevormde gemarmerde sidderrog bijvoorbeeld blijkt een meter groot en neemt in aantal toe.

Vervolgens liggen, zweven en hangen in de kleine, centrale ruimte een stuk of acht enorme nagemaakte haaien die allemaal in de Noordzee voorkomen en bijna niet van echt zijn te onderscheiden. Beurtelings worden ze – letterlijk – uitgelicht: ‘De reuzenhaai is de grootste, hij heeft geen tanden’, klinkt een stem vanuit het donker. ‘Dit is de vleet, dat is eigenlijk een platte haai’, klinkt het bij de grote rog in de spotlights. Gevaarlijk wordt de Noordzee door al die haaien niet: de pijlstaartrog heeft een gifstekel, maar de kans is klein dat je die tegenkomt in de Noordzee. ‘De Groenlandse haai heeft wel tanden, maar die komt maar weinig voor.’ Al met al geen reden om geen duik meer te nemen. ‘Mensen zijn veel gevaarlijker voor haaien dan andersom’, is de conclusie, en dat is ook de boodschap van de tentoonstelling.

In een knusse ruimte leren bezoekers meer over voortplanting, skelet en voeding van de haai. De teksten zijn maar kort, maar doordat ze er in drie talen staan en de ruimte klein is, oogt het geheel wel wat vol. Dat maakt het echter niet minder interessant. Wist je dat de ruwe haaienhuid chagrijn heet? En dat haaitjes in de buik van hun moeder elkaar soms opeten? Het gebrek aan ruimte voor levensgrote haaien heeft Ecomare bovendien slim opgelost: een interactief display maakt de werkelijke grootte van verschillende haaien inzichtelijk, door een doorschijnend haaienbord op een van de afgebeelde voertuigen te plaatsen. Een walvishaai van 13,8 meter blijkt even lang als een bus!

Een dagactiviteit is de tentoonstelling niet, maar Naar de haaien is zeker de moeite waard bij een bezoek aan Noordzee- en waddencentrum Ecomare. De Noordzee blijkt vol haaien te zitten en in de kleine tentoonstelling blijkt verrassend veel over ze te leren.

Naar de haaien
Ecomare, Texel
7,20 euro per leerling, inclusief werkboekje
Ook te combineren met een gratis introductie of een buitenactiviteit

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen