Waargebeurd walvisavontuur

Lees, kijk, speel
Waargebeurd walvisavontuur

Een bijzonder boek over een bijzonder dier, dat is De blauwe vinvis. De blauwe vinvis is het grootste dier op aarde, en het gelijknamige boek staat dan ook bol van de indrukwekkende feitjes. 

De blauwe vinvis is geen prentenboek als alle andere, met een dier in de hoofdrol die allerlei verzonnen avonturen beleeft. De blauwe vinvis is eigenlijk een encyclopedie. Een soort natuurfilm op papier. Een complete spreekbeurt. Maar dan in prentenboekvorm.

In het boek leest een jongetje een boek over de blauwe vinvis, het grootste dier ter wereld. Daarin staan allerlei wetenswaardigheden over dit imposante dier. Dat zijn hart wel 600 kilo weegt, dat een babyvinvis een kalf heet dat wel 200 liter melk per dag drinkt, en dat je met één ademteug van een vinvis wel tweeduizend ballonnen kunt opblazen. 

Droog is het boek daardoor geenszins. De schrijver en tevens tekenaar heeft telkens inzichtelijke analogieën bedacht, met bijpassende en vaak grappige tekeningen. Zoals de stapel van 55 nijlpaarden: dat is het gewicht van één vinvis. De blauwe vinvis kan 30 meter lang worden: net zo lang als een vrachtwagen, een graafmachine, een boot, een auto, een fiets, een motor, een busje en een tractor achter elkaar. En in zijn bek passen wel vijftig mensen. Gelukkig eet hij geen mensen, maar krill. 

Auteur Jenni Desmond heeft het goed gezien: over deze blauwe reus is zoveel indrukwekkends te vertellen, dat er geen fantasie aan te pas hoeft te komen. Dankzij de intrigerende en eenvoudige tekeningen leren lezers ongemerkt van alles over deze kolos. Rare feiten en wonderlijke weetjes. Terwijl het ogenschijnlijk gewoon een vermakelijk prentenboek is. Een boek in een opvallend afwijkend genre, waar er nog veel te weinig van zijn in kinderboekenland. 

De blauwe vinvis
Jenni Desmond
Lemniscaat
ISBN 9789047707462
Hardcover, 48 pagina’s, 14,95 euro

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen