Daar krijg je kippenvel van

Vraag maar raak
Daar krijg je kippenvel van

Kippenvel krijg je vooral op je armen, maar het kan op veel meer plaatsen op je lichaam optreden. Niet alleen een koel briesje, maar soms zorgt ook een muziekstuk of een angstig moment dat er kippenvel ontstaat. Bionieuws, het vakblad voor biologen, zocht uit waarom de kippenvelreactie eigenlijk optreedt. 

Het heeft allemaal te maken met het stresshormoon adrenaline, dat vrijkomt als mensen het koud hebben of sterke emoties ervaren. Het kan ook gepaard gaan met tranen, bezwete handpalmen, trillende handen of een verhoogde bloeddruk en hartslag. Gelijk met deze reactie trekken kleine spiertjes in de huid samen. ‘Door die samentrekking ontstaat een ondiep kuiltje in het huidoppervlak, waarbij het gebiedje eromheen omhoog komt. De samentrekking zorgt er ook voor dat de haren overeind gaan staan’, legt de Canadese fysioloog George Bubenik uit. 

Dieren met een dikke vacht houden op deze manier meer warmte vast en lijken daarnaast groter in een bedreigende situatie, wat belagers afschrikt. Voor mensen heeft het krijgen van kippenvel nog maar weinig nut. Mensen hebben nog maar weinig beharing en bedekken bovendien vaak de huid met kleding. 

Dat we niet overal kippenvel krijgen, komt doordat in het gezicht en de handen de spiertjes zich hebben gespecialiseerd in het maken van gezichtsuitdrukkingen en vastgrijpen. We krijgen dus geen kippenvel op ons gezicht, omdat de spieren van de huid daar belangrijkere dingen te doen hebben.

Bekijk hier het filmpje van SchoolTV over ‘Wat is kippenvel?’

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen