Wetenschap: Dodo blijkt supervogel

Natuurnieuws
Wetenschap: Dodo blijkt supervogel

Fotocredits: Naturalis

Het imago van de sukkelige dodo wordt beetje bij beetje opgepoetst. Eerder schreven onderzoekers in Zoological Journal of the Linnean Society (23 februari) al dat de vogel waarschijnlijk veel slimmer was dan gedacht. Nu komen Nederlandse onderzoekers in de vijftiende memoir van de Society of Vertebrate Paleontology tot de conclusie dat de dodo een veerkrachtige vogel was die fier rechtop stond en perfect was aangepast aan zijn leefomgeving.

Uitgestorven
De dodo (Raphus cucullatus) leefde tot in de zeventiende eeuw in de bossen op het eiland Mauritius. De Nederlanders die er zich vestigden en huisdieren en ratten meenamen, zorgden voor het uitsterven van deze uit de kluiten gewassen duif. Wat nog over is zijn tekeningen en teruggevonden botten. Een eerste reconstructie van een dodoskelet werd 150 jaar geleden al gemaakt, maar deze was niet compleet en samengesteld  uit een verzameling losse botten. 

3D-laserscanner
De onderzoekers hebben nu voor het eerst een compleet skelet van een dodo minutieus beschreven en in een anatomisch correcte houding weergegeven. Deze houding verschilt nogal van de oude versie, die een voorovergebogen en onstabiele vogel liet zien. De onderzoekers hebben de twee skeletten, waarvan een compleet, met behulp van een 3D-laserscanner bot voor bot gescand. Enkele opmerkelijke details kwamen bij het onderzoek van de skeletten aan het licht. Zo blijkt dat de dodo een grote snavel had waarmee hij dankzij een slotsysteem hard kon bijten. De verbeende knieschijven suggereren bovendien dat de vogel hard kon lopen. Tenslotte beweren ze dat de dodo, anders dan op bestaande plaatjes, fier rechtop liep. 

Onderzoekers
De Nederlandse onderzoekers zijn werkzaam bij diverse universiteiten in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Nederland, maar begonnen het onderzoek naar de leefomgeving en de anatomie van de dodo bij Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Een interactieve 3D-afbeelding van het 'oude' dodo-skelet (links) en van de nieuwe reconstructie (rechts)
Een interactieve 3D-afbeelding van het 'oude' dodo-skelet (links) en van de nieuwe reconstructie (rechts)

Meer informatie
- Een interactieve 3D-afbeelding van het ‘oude‘ dodo-skelet
- Een interactieve 3D-afbeelding van de nieuwe reconstructie
- Achtergrondinformatie over de dodo
- School TV over Nederlandse ontdekkingsreizigers en het uitsterven van de dodo 

foto Koen Moons door
Koen Moons