Wetenschap: Hardnekkige huidbewoners

Natuurnieuws
Wetenschap: Hardnekkige huidbewoners

Fotocredits: James Gathany

Ze glibberen tussen de plooien van je huid, hopen zich op in je navel, zwemmen over je oogbol en hangen in kluitjes aan je wimpers; microben zijn overal. Er bestaan immens veel verschillende soorten, die grofweg worden ingedeeld als bacteriën, schimmels, protozoa en virussen. Op het lichaam moeten al die verschillende soorten wezens vechten voor een plekje. Er is onderling concurrentie en regelmatig komen er nieuwe microben bij, uit de omgeving en vanaf andere lichamen. Ook moeten ze bestand zijn tegen water, zeep, deodorant en parfum, die mensen met regelmaat gebruiken.

Maar kennelijk kunnen ze zich hier goed tegen weren. Amerikaanse microbiologen ontdekten namelijk dat de samenstelling van de soorten op de huid jarenlang gelijk blijft (Cell, 5 mei). De onderzoekers namen bij twaalf gezonde mensen monsters af op 17 verschillende plekken van het lichaam. Dit herhaalden ze twee keer na perioden van één maand tot twee jaar, wat in totaal 594 monsters opleverde. Aan de hand van het dna in de monsters werd vervolgens onderzocht welke soorten microben erin voorkwamen. Hieruit bleek dat zelfs over de lange periode van twee jaar de samenstelling van de soorten per persoon hetzelfde bleef.

Mensen die jeuk krijgen bij het lezen van dit verhaal hoeven zich geen zorgen te maken, want de blijvende huidbewoners zijn doorgaans ongevaarlijk. Sterker nog, ze zijn belangrijk voor onze gezondheid. Op onze huid houden ze plekjes bezet, waardoor de gevaarlijke, ziekmakende microben uit onze omgeving geen kans krijgen om deze plekjes in te nemen.

Bekijk hier een filmpje over de microben waarmee we in aanraking komen.

foto Collin Molenaar door
Collin Molenaar