Wetenschap: Kevers apen soldaatmieren na

Natuurnieuws
Wetenschap: Kevers apen soldaatmieren na

Foto: Munetoshi Maruyama en Joseph Parker

‘Als je lang naar een kolonie soldaatmieren kijkt, is misschien een op de vijfduizend voorbij marcherende mieren een van deze kevers. Je moet een arendsoog hebben om ze eruit te pikken’, vertelt de Amerikaanse bioloog Joseph Parker van het Amerikaanse Museum voor Natuurlijke Historie in New York. Samen met collega’s ontdekte hij dat kortschildkevers zich tot in perfectie vermommen als soldaatmieren (Current Biology, 9 maart). Die meesterlijke vermomming biedt hen de mogelijkheid te infiltreren in de nesten van de uiterst agressieve soldaatmieren en ongezien hun broedsels op te eten.

Bedriegers
Opvallend is de perfectie van het na-apen. De bedriegers zien eruit als soldaatmieren, ruiken als soldaatmieren en marcheren als soldaatmieren. Ze zijn zelfs zo brutaal dat ze soldaatmieren net zo betasten als de mieren dat onderling doen. Bovendien blijkt dat meerdere soorten kortschildkevers zich deze vermommingstruc eigen hebben gemaakt. Het is als het ware meerdere keren in hun ruim 100 miljoen jaar oude geschiedenis ‘uitgevonden’.

Na-apen
Dat de roofkevers door zich te vermommen zo makkelijk aan veel voedsel kunnen komen, omdat soldaatmieren zo talrijk zijn, vormt hiervoor mogelijk een verklaring. In de natuur komt het vaker voor dat planten of dieren elkaar na-apen of nabootsen. Dat noemen biologen mimicry. Zo zijn er orchideeën waarvan de bloemen zo lijken op vrouwtjesbijen dat ze extra bestuivers aantrekken, en maken zweefvliegen de indruk gevaarlijk te zijn doordat ze net zo’n geel-zwart gestreept achterlijf hebben als wespen.

Bericht ‘Meesterlijke mierenvermomming’ in Bionieuws:
http://www.bionieuws.nl/artikelen/meesterlijke-mierenvermomming

 

 

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen