Wetenschap: Non-stopvlucht over woestijn

Natuurnieuws
Wetenschap: Non-stopvlucht over woestijn

Half mei vliegt de bonte vliegenvanger (zie foto onderaan deze pagina) Nederland weer binnen, terug uit zijn winterverblijf in Afrika. Tijdens zijn trektocht moet hij de immense Sahara oversteken. Dat doet hij in een non-stopvlucht van veertig tot zestig uur, ontdekten Nederlandse onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen (Biology Letters,12 april).


Dataloggers
Eerder werd nog gesuggereerd dat de bonte vliegenvangers  's nachts een deel van de woestijn overvliegen en overdag op een plekje in de schaduw rusten. De onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen zochten uit hoe het nou zit. Daartoe bevestigden ze in Nederland aan 27 vogels zogenoemde dataloggers. Die leveren gegevens over licht en temperatuur. De gegevens laten zien dat het een grote non-stopvlucht over de woestijn betreft. 

Terugweg
In de herfst, als de vogels weer naar het zuiden vliegen, laten de vogels overigens de woestijn grotendeels links liggen, door vanaf Spanje en Portugal over de oceaan richting de West-Afrikaanse kust te vliegen. De onderzoekers vermoeden dat dit de meest gebruikte strategie is voor de miljarden zangvogels die jaarlijks de trektocht maken tussen Europa en Afrika.

Nationale Vogelweek
De meeste overzomerende vogelsoorten zijn inmiddels in Nederland aangekomen. Reden voor Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek om de Nationale Vogelweek te vieren, van 14 tot en met 22 mei. Door het hele land zijn er honderden gratis vogelexcursies en andere activiteiten.


fotocredits: Juan Emilio

foto Koen Moons door
Koen Moons