Wetenschap: Ook insecten gaan massaal op trektocht

Natuurnieuws
Wetenschap: Ook insecten gaan massaal op trektocht

Foto: Jane Hill

Van duizenden gnoes, bizons en vogels op trektocht zijn de prachtigste plaatjes te vinden. Maar de grootste aantallen dieren trekken niet over land, maar door de lucht. Insectmigratie blijkt de grootste dierentrek op aarde te zijn (Science, 22 december).

Dat ontdekten onderzoekers toen ze jarenlang metingen deden, hoog in de lucht boven het Verenigd Koninkrijk. Met een speciale radartechniek maten ze passerende insecten op een hoogte van 150 tot 1200 meter boven de grond. Kleine insecten brachten de onderzoekers in kaart met vangnetten aan ballonnen.

Uit die metingen bleek dat gemiddeld maar liefst 3,37 biljoen insecten jaarlijks overvliegen. Zo’n 70 procent van die biomassa verplaatste zich overdag, en van alle insecten bestond 99 procent van de aantallen uit kleine insecten die niet door de radar worden opgepikt. Grotere insecten als lieveheersbeestjes, kevers en vlinders kwamen in aantal dus minder voor, maar qua gewicht droegen ze juist wel sterk bij aan de totale 3200 ton biomassa die jaarlijkse in de  lucht oversteekt. 

Opvallend is dat die insecten niet zomaar met de wind meewaaien. Hoewel de wind in de meeste seizoenen vanuit het zuidwesten kwam, vlogen de insecten in de lente massaal naar het noorden en in het najaar naar het warme zuiden. Insecten blijken dus net als veel andere dieren actief op trektocht te gaan. 

In hun publicatie rekenen de onderzoekers voor wat de implicaties van deze massamigratie zijn. ‘De insectmigratie hoog in de lucht is de belangrijkste dierentrek in ecosystemen op land, vergelijkbaar met de belangrijkste oceaanmigraties’, zegt laatste auteur Jason Chapman. ‘Om het in context te plaatsen: dat is 7,7 keer zoveel als de 30 miljoen zangvogelmigranten die naar Afrika vliegen.’ 

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen