Wetenschap: Planten kweken op Mars

Natuurnieuws
Wetenschap: Planten kweken op Mars

Als mensen zich ooit gaan vestigen op Mars, kunnen ze er in ieder geval hun eigen voedselgewassen verbouwen. Dat denkt de Wageningse ecoloog Wieger Wamelink althans; hij deed afgelopen jaar een uitgebreid experiment om de vruchtbaarheid van de Marsbodem te testen. 
Van ruimtevaartorganisatie NASA kreeg Warmelink zakjes nagebootste bodem van Mars en van de maan. Zelf verzamelde hij ook nog wat rivierzand op aarde. Daarmee vulde hij in totaal 840 potjes, waarin hij telkens vijf zaadjes plantte. Onder de veertien plantensoorten waren voedzame gewassen als tomaat en tuinkers, maar ook brandnetel en klaver.
De zaadjes kiemden op alle bodems, maar op het maanzand stierven de zaailingen ook weer snel. Dat had Warmelink ook wel verwacht: er zit bijvoorbeeld veel giftig aluminium in. Op de Marsbodem groeiden de meeste planten wel vrolijk door, zelfs nog net iets beter dan op het rivierzand. De tuinkers produceerde zelfs al nieuwe zaadjes binnen vijftig dagen. De Marsbodem houdt het vocht goed vast en is lekker voedzaam, aldus Warmelink, en is daarmee prima landbouwgrond. 

foto Jeroen Scharroo door
Jeroen Scharroo