Wetenschap: Vislarve eet te veel plastic

Natuurnieuws
Wetenschap: Vislarve eet te veel plastic

Een vislarve met zichtbaar opgegeten microplastics. Foto: Oona Lonnstedt

Lange tijd waarschuwen biologen en natuurbeschermers voor de gevolgen van microplastics, minuscule stukjes plastic die overblijven wanneer plastic afval in zee steeds verder verbrokkelt. De negatieve invloed op dieren is lastig aan de tonen, maar de bewijzen stapelen zich langzaam op. Zo schrijven Zweedse onderzoekers in Science van 2 juni dat vislarven die toegang hebben tot microplastics hun natuurlijke voedsel, vrijzwemmend zoöplankton, negeren en vooral plastic eten. Dat zorgt volgens hun voor onvolmaakte groei en grotere sterfte.

Sterfte
De onderzoekers stelden embryo’s en larven van de baars (Perca fluviatilis), afkomstig uit de brakke Oostzee, in het laboratorium bloot aan concentraties microplastics die in veel kustwateren van de wereld voorkomen. Van de eieren kwam 15 procent minder uit. De larven aten meer plastics dan zoöplankton, wat leidde tot een significant verminderde groei en grotere sterfte dan bij een controlegroep. Ook waren de larven minder actief en reageerden de vissen niet meer op de geur van roofvissen als de snoek. 

Zero Plastic
Er gaan steeds meer stemmen op om het gebruik van plastic te beperken. Zo was er onlangs weer een Zero Plastic Week, waarin milieuorganisaties consumenten uitdagen een week niets te kopen dat gemaakt is van, of verpakt is in plastic. 

Meer informatie:

Achtergrondinformatie over de Plastic Soep
Filmpje Klokhuis over Plastic Soep
Lespakket over zwerfafval 

foto Koen Moons door
Koen Moons