Wetenschap: Zagers verbouwen voedsel op wad

Natuurnieuws
Wetenschap: Zagers verbouwen voedsel op wad

Foto: Jim van Belzen, NIOZ

Op het wad zijn niet alleen de eindeloze slikkige wadplaten te zien, ook ín die wadplaten is van alles te bewonderen. De zeeduizendpoot bijvoorbeeld, beter bekend als zager. En deze zeeduizendpoot blijkt iets te doen wat maar weinig dieren hem nadoen: zijn eigen voedsel verbouwen.

De mariene zeeduizendpoot Hediste diversicolor leeft in gangenstelsels in wadplaten die bij laagwater droogvallen, zoals in de Waddenzee of het Deltagebied. Op en in de bodem gaat hij op zoek naar zaden van grassen en kustplanten zoals slijkgras. Bekend was al dat hij daardoor bijdraagt aan verspreiding van die zaden door de bodem, door de zaden mee te nemen in de gangenstelsels.

Uit onderzoek van Nederlandse onderzoekers blijkt nu dat de zagers hun zaden eerst laten kiemen in de bodem voordat ze deze opeten (oktobernummer Ecology). Door dat kiemproces worden de zaden voedzamer, en bovendien zijn ze dan gemakkelijker te eten. Uit experimenten blijkt dat zeeduizendpoten die kiemplanten aten 20 procent zwaarder waren dan zagers die ongekiemd voedsel verorberden.

Volgens de onderzoekers is het tuiniergedrag van de mariene wormen bijzonder: ‘Deze handelswijze was tot nu toe alleen maar bekend van mensen’, vertelt NIOZ-onderzoeker Zhenchang Zhu. Kiemplanten zoals taugé en tuinkers maken al eeuwen deel uit van het dieet van mensen in Oost-Azië en zijn op dit moment in het Westen heel populair als ‘superfood’ vanwege hun hoge gehalten aan eiwitten en vitaminen. De kiemplantjes van het slijkgras zijn eigenlijk het superfood voor de wormen.’ Slechts een handvol andere dieren ‘verbouwt’ zijn eigen voedsel.

Lees hier meer over zagers.
Ook een keer zeeduizendpoten zien? Ga wadlopen! Bijvoorbeeld met de scholenprogramma’s voor het basisonderwijs van Ecomare.
Weten wat er nog meer leeft op het wad? Bekijk het lesmateriaal van de Waddenzeeschool over het Waddengebied voor onderbouw of bovenbouw.

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen