Wetenschap: Zelfs flesdoppen op de Noordpool

Natuurnieuws
Wetenschap: Zelfs flesdoppen op de Noordpool

Foto: Stichting de Noordzee

Afval hoort niet in zee. Maar het is er wel. Dat is nadelig voor het zeeleven: dieren raken verstrikt in (ballon)touwen en netten, eten het plastic op en krijgen hormoonverstorende stoffen binnen. Op 100 meter strand liggen in Nederland gemiddeld 380 stuks afval. Veruit het grootste aandeel afval in zee bestaat uit plastic: meer dan 90 procent. Uit strandafvaltellingen van Stichting de Noordzee blijkt dat de top-5 van al dat plastic afval bestaat uit (1) visserijtouwen en -netten, (2) kleine ondefinieerbare stukjes, (3) flesdoppen, (4) snoep-, chips- en snackverpakkingen, en (5) ballontouwtjes.

Flesdoppen
Stichting de Noordzee verzamelde in één zomer maar liefst 10.000 doppen aan de Nederlandse kust. Van al die doppen maakten ze een inzichtelijk filmpje. En ze onderzochten waar al die doppen vandaan komen. Wat blijkt? Meer dan 80 procent is afkomstig van consumenten, 16 procent van de industrie. Ook blijkt wit en blauw de meest gevonden kleur. Hoe zou dat komen? Ze ontdekten ook dat meer dan 70 procent van de doppen zwaar beschadigd was; dat kan erop duiden dat ze lang in zee hebben doorgebracht en misschien een lange reis hebben afgelegd. Misschien wel naar de Noordpool?

Noordpool
Ook de Noordpool ligt namelijk bezaaid met afval. Wetenschappers onderzochten van 31 mei tot 7 juni de stranden in het Arctische gebied op afval. Op eiland Jan Mayen, dat het meest afgelegen eiland in de Atlantische oceaan is, troffen ze op 100 meter strand 575 stuks afval aan. Op Spitsbergen vonden ze op eenzelfde afstand maar liefst 876 stuks. Een stuk hoger dus dan 380 stuks per 100 meter in Nederland. Hoewel het Noordpoolgebied afgelegen ligt en er weinig mensen komen, komt dus ook daar veel afval via zee terecht.

Prullenbak
Om te voorkomen dat afval zich via zee kan verspreiden is het zaak te voorkomen dat afval in zee beland. Gooi afval dus in de prullenbak en houd stranden schoon. Deze zomer kun je daar weer op veel plekken bij helpen. Bijvoorbeeld bij de Beach Cleanup Tour: een opruimroute in etappes langs de gehele Noordzeekust, van 1 tot en met 15 augustus. Vorig jaar werden tijdens deze tour de doppen van het filmpje verzameld. 

 

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen