Egoïstische egelmoeders verlaten egelbaby’s

Natuurnieuws
Egoïstische egelmoeders verlaten egelbaby’s

De egelopvangcentra stromen momenteel over van de verweesde egelbaby’s, melden Nederlandse kranten en nieuwsprogramma’s. Hun moeders laten ze massaal in de steek om zelf een nest voor de komende winter te bouwen, waarin ze in diepe slaap de kou moeten trotseren. 

Dat moederegel haar kroost in het najaar verlaat is normaal. In principe zijn jonge egels van 5 tot 6 weken oud in staat om voor zichzelf te zorgen. Door de zachte zomer hebben veel egels echter een tweede nestje gekregen. De egeltjes uit het late, tweede nestje kunnen moeilijk eten vinden op de koude grond. Door de kou kruipen wormen en insecten dieper in de modder weg, waar de jonge egels er niet bij kunnen. Met hun kleine pootjes kunnen ze nog niet zo diep graven. Deze hongerige egeltjes zijn de exemplaren die in de opvangcentra belanden. 

Niet elke rondscharrelende egel heeft overigens hulp nodig. De Egelbescherming heeft een lijst met kenmerken van hulpbehoevende egels opgesteld, zodat gezonde dieren niet onnodig in een opvang terecht komen.

Om baby-egels een handje te helpen, raadt de Egelopvang Zoetermeer op hun website aan om bijvoorbeeld bladeren in de tuin te laten liggen, zodat de egeltjes zich daaronder kunnen verstoppen. Ook een bakje kattenvoer en een kommetje water in de tuin zetten kan de diertjes helpen. De Zoogdiervereninging biedt een bouwbeschrijving van een egelhuis aan. Deze staat in een digitaal boekje met informatie over de egel. Klik hier om het boekje te openen. Zo’n egelhuis kunnen de diertjes gebruiken om veilig in te overwinteren.

Wil je je leerlingen ook kennis laten maken met de egel? De NatuurMEdiatheek biedt lespakketten voor groep 1 tot en met 5 en groep 6 tot en met 8 aan. Ook verzorgt de Egelopvang Zoetermeer op aanvraag gastlessen van ongeveer een uur over egels. Klik hier voor meer informatie.

Lees hier en hier krantenberichten over de verweesde baby-egels en klik hier voor een bericht van WNL op 27 oktober (vanaf 6:14) en hier voor het vervolgbericht op 28 oktober (vanaf 7:29, in deel 2 vanaf 7:04).

foto Mariëlle Douma door
Mariëlle Douma