Het verborgen binnenste van dieren

Lees, kijk, speel
Het verborgen binnenste van dieren

‘Dit boek is bijzonderder dan je denkt’, begint auteur Jan Paul Schutten zijn voorwoord van Binnenstebinnen - röntgenfoto’s van dieren. Hierin legt hij uit hoe hij samenwerkte met röntgenfotograaf Arie van ’t Riet. Boeken met röntgenfoto’s vind je niet snel, en een verzameling van zulke foto’s van dieren is helemaal uniek. Van ’t Riet nam een oud röntgenapparaat over van het ziekhuis waar hij werkte en fotografeerde in zijn speciale studio tal van dode dieren die mensen bij hem brachten.  

Röntgenfotografie
Het resultaat is verbluffend. Waar de röntgenfotografie op de eerste bladzijden met slakken en garnalen nog weinig meerwaarde heeft, volgen in de rest van het boek prachtige en vaak intrigerende plaatjes; van de elastische ribbenkast van de rattenslang en omgekeerde knieën van een ransuil en tot de duizenden botjes die een roggenvleugel bij elkaar houden. 

Teksten
Het boek is opgebouwd aan de hand van diergroepen: geleedpotigen en weekdieren, vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren. Alle foto’s worden begeleid door een interessante tekst van Schutten. Of eigenlijk: zijn teksten worden begeleid door mooie foto’s, want het zijn nog best lange teksten. Geen bladerboek dus, maar wel toegankelijk geschreven. De teksten bevatten allerlei leuke weetjes, vaak gerelateerd aan bijzonderheden die op de foto te zien zijn. Wat daar dan bijzonder aan is, wordt op een heldere en humoristische manier uitgelegd.

Lichaamsbouw
Door de foto’s en teksten leert de lezer langzaam steeds meer over verschillende groepen dieren en hun lichaamsopbouw, het verschil tussen botten en kraakbeen, de relatie tussen lichaamsbouw en de manier van jagen. Door de wat lange teksten en de hoeveelheid informatie is het vooral een boek voor de bovenbouw. Voor die doelgroep is het een ontzettend leuke manier om dieren en hun lichamen te ontdekken.

Binnenstebinnen
Jan Paul Schutten & Arie van ’t Riet
Gottmer Uitgevers
ISBN 9789025767266
Hardback, 120 pagina’s , €19,99

 

foto Koen Moons door
Koen Moons