Een nachtvlinder-feestje

Lesidee groep 1 t/m 8
Een nachtvlinder-feestje

Geel, oranje, bruin of zelfs blauw. Vlinders zijn er in alle kleuren. Met hun dunne, tere vleugeltjes fladderen ze vrolijk in de lentezon. Op zoek naar mierzoete nectar die ze met hun lange roltong uit de gekleurde bloemen likken. Maar niet al deze gevleugelde zoetekauwen houden van de warme zonnestralen. Sommigen zetten hun zoektocht liever voort onder de koele sterrenhemel. In de donkere en mysterieuze nacht is enkel een schim van de beeldschone nachtvlinders te zien. Gelukkig komen sommige nachtvlinders, ondanks hun naam, ook overdag tevoorschijn. Wil je toch die schoonheid van deze nachtbrakers zien? Dan maken we er een leuk feestje van!

 

We beginnen met de versiering. Net als de nachtvlinders zijn er ook bloemen die van het nachtleven genieten. Denk bijvoorbeeld eens aan de teunisbloem. Deze prachtige gele bloemen openen zich pas in de avond. Ideaal voor onze nachtelijke vrienden. Natuurlijk zijn er ook een hoop mooie planten waar zowel de dag- als nachtvlinders gek op zijn. Deze zorgen niet alleen voor een kleurrijk geheel in de tuin, maar als de planten bloeien, komen de vlinders van de nectar snoepen. De vlinderstruik is een bekende, die zoals de naam al zegt, vlinders aantrekt. Maar ook lavendel, herfstaster en klimop zijn geliefd onder de vlinders. Wanneer de planten bloeien is verschillend. Wil je snel resultaat? Ga dan voor sneeuwbal die deze maand met trossen kleine, witte bloemetjes in bloei zal staan. Of kies de judaspenning die in mei voor prachtige paarse bloemen zal zorgen.

 

Naast planten worden nachtvlinders ook aangetrokken door licht. Superhandig want dat geeft jou meteen de kans om ze eens goed te kunnen bekijken. Hang een wit laken in de tuin en zet er een felle lamp achter die het laken zal oplichten. Maak snel een foto wanneer er een vlinder komt uitrusten op het laken. Dan kun je achteraf opzoeken welke nachtvlinder er bij jou op bezoek is geweest. Maar vergeet natuurlijk niet om van zijn schoonheid en aanwezigheid te genieten.

 

Een feestje is natuurlijk niet compleet zonder lekker drankje. Jouw gevleugelde genodigden zullen smullen van een heerlijk zoet drankje. Niet zo gek, want de nectar die ze uit de bloemen likken, is ook mierzoet. Mix een lekkere cocktail met één pot suikerstroop, twee eetlepels suiker en een flinke scheut bier, wijn of vruchtenlikeur. Er zal een stroperig mengsel ontstaan. Laat dit mengsel enkele dagen staan om te gisten. Daarna kun je de cocktail met een kwast op een paaltje of boom smeren. Doe dit wanneer het nog licht is.

 

Als het donker is geworden, kan het feest beginnen. Trek jouw mooiste vlinderpak aan en ga opzoek naar soortgenten. Loop met je zaklamp langs de plekjes waar je de speciale vlindercocktail hebt gesmeerd en kijk of er al iemand een ‘slokje’ van heeft genomen. Houd ook je camera in de aanslag om een mooie foto te kunnen schieten. Vergeet niet om de lamp achter het doek aan te zetten en de planten te checken voor je vliegende vriendjes.

 

Wil je weten welke vlinders jouw feestje hebben bezocht? Kijk dan in dit overzicht van de Vlinderstichting. Of download het gratis boek ‘Tuinieren voor vlinders’. Daar vind je de meest voorkomende tuinvlinders en nog meer handige overzichten.

 

Benodigdheden:

-        Versiering: bloeiende planten, zoals teunisbloem, vlinderstruik, lavendel, herfstaster, klimop, sneeuwbal of judaspenning

-        Verlichting: wit laken en een felle lamp

-        Drankje: suikerstroop, suiker, alcohol (bier, wijn of vruchtenlikeur), mengkom en kwast

-        Vlinders spotten: zaklamp, camera en overzicht van vlindersoorten

 

foto Shira Bonnink door
Shira Bonnink