Wetenschap: Nooit meer sporten

Natuurnieuws
Wetenschap: Nooit meer sporten

Foto: Flickr/Hamza Butt

Goed nieuws voor degenen die met angst uitkijken naar het strandseizoen: een nieuw experimenteel medicijn bootst de effecten van duursport op het lichaam na, zonder daadwerkelijke training. Muizen rennen er 100 minuten langer door dan normaal, schrijven Amerikaanse onderzoekers 2 mei in Cell Metabolism.

Uitputtingsgevoel
Het trainen van het uithoudingsvermogen zorgt ervoor dat spieren naast suikers ook vet gaan verbranden. De suikervoorraad raakt hierdoor minder snel op. Gevolg? Het uitputtingsgevoel wordt uitgesteld en sporters kunnen langer doorgaan. Maar wat precies het uithoudingsvermogen verbetert, was tot nu toe onduidelijk.

Langer rennen
Wel kregen de biologen al eerder de stof in het vizier die dit misschien mogelijk maakt. Daarom dienden ze in hun huidige onderzoek muizen gedurende lange tijd een hoge dosis van de stof toe. Ongetrainde muizen konden daardoor 100 minuten langer dan normaal rennen, een stijging van 70 procent. Bovendien verbrandden zij meer vet, en werden gevoeliger voor insuline. Opvallend was dat er geen veranderingen zichtbaar waren in bijvoorbeeld het type spierweefsel van de muizen. Dit suggereert dat uithoudingsvermogen puur door de stofwisseling wordt bepaald.

Pil
Het onderzoek is alleen nog getest in muizen, maar volgens de onderzoekers staan de farmaceuten al in de rij. In hun artikel suggereren de biologen een aantal nobele toepassingen voor de stof. Zo zou het ouderen of zieken die niet kunnen sporten toch de positieve effecten ervan kunnen laten ervaren. Als de pil in de toekomst ook breed beschikbaar wordt, betekent dat het einde van de strandvrees in zicht is. 

 

foto Nina Wubben door
Nina Wubben