Thema van de maand: Dieren van ver en dichtbij

Natuurnieuws
Thema van de maand: Dieren van ver en dichtbij

De maanden juli en augustus betekenen zomervakantie! Daarom hebben wij deze twee maanden het thema ‘dieren van ver en dichtbij’! We staan stil bij allerlei bijzondere dieren op verschillende plaatsen op de wereld. Welke dieren heb jij wel eens gezien in het park, tijdens een dagje weg of op vakantie?

 

Dieren zijn overal te vinden, dus ook zeker in jouw tuin of balkon! De vogels die ’s ochtends vrolijk een liedje fluiten, de bijen die graag een slokje van jouw ranja willen en de vlinders met hun roltong de nectar uit de bloemen likken. Deze laatste groep staat de komende maand in de schijnwerpers tijdens de tuinvlindertelling van 3 tot en met 25 juli. Om je een handje te helpen, heeft de Vlinderstichting een herkenningskaart voor jou. En wist je dat vlinders ook ’s nachts actief zijn? Om deze zogenaamde nachtvlinders te ontmoeten, kunnen we een welkomsfeest geven. Lees hier hoe je dat doet!

 

 Ga je er liever een dagje op uit? Tijdens de Nacht van de Vleermuis in het weekend van 27-29 augustus zijn er door het hele land excursies georganiseerd! Met een gids ga je opzoek naar deze mysterieuze wezens en kom je alles te weten over wat ze eten, waar ze leven en hun echolocatietechniek! Let op: sommige excursies vragen om je vooraf aan te melden.

 

Ben je verder van huis of breng je een bezoekje aan de dierentuin? Sta dan eens stil bij de internationale dag van de slang (16 juli), het Texelse schaap (18 juli), de tijger (29 juli), de olifant (12 augustus), de orang-oetan (19 augustus) of de walvishaai (30 augustus) en ontdek de wondere wereld van deze fantastische dieren. Naar welk van deze dieren ga jij opzoek deze zomer?

 

Houd ook deze maanden de website en social media in de gaten om geen lesidee te missen! Of bekijk ondertussen alvast het themaoverzicht met alle berichten die al online staan.

 

 

Komende maanden

 

Het nieuwe schooljaar starten we fris: het thema in september is ‘een schone omgeving’. Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk het is om zuinig met onze spullen om te gaan en ons afval netjes weg te gooien. Je kunt met de klas bijvoorbeeld meedoen aan de world cleanup day op 18 september.

 

Nu denk je vast nog aan zon, zee en strand, maar in oktober draait alles om de blaadjes die van de bomen vallen, de regen die tegen het raam tikt en kastanjes verzamelen in het thema: volop herfst! Ook kunnen we in oktober dierendag, de dag van de leraar en de IVN #2uurnatuur challenge niet vergeten. 

 

Eerdere thema’s

Water (juni)

Water is onmisbaar voor het leven. Zeventig procent van de wereld bestaat uit water en wij Nederlands hebben er een speciale band mee, want de meesten van ons leven onder zeespiegel! Ontdek met de lesideeën alles over water: van de smeltende ijskappen tot het bouwen van een waterraket!

Download hier het themaoverzicht water of kijk op het Pinterest bord.

 

Vogels (mei)

Er valt veel te ontdekken over vogels. Sommige vogels komen overvliegen vanuit verre landen, bouwen ingewikkelde nesten en hebben de mooiste verenkleden. Wist je bijvoorbeeld dat de noordse stern wel 18.000 kilometer aflegt om te broeden?

Download hier het themaoverzicht vogels of kijk op het pinterest bord.

 

Insecten (april)

Al die kriebelbeestjes lijken soms misschien vervelend, maar ze zijn erg nuttig voor ons en onze omgeving. Ze zijn essentieel voor een gezonde bodem, het bestuiven van bloemen en het maken van honing. Ontdek alles in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht insecten of kijk op het pinterest bord.

 

Micro-organismen (maart)

Maken bacteriën ons altijd ziek? Of zijn ze ook nuttig voor ons? Ontdek de onzichtbare wereld van de micro-organismen in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht micro-organismen of kijk op het pinterest bord.

 

Klimaatverandering (februari)

Wat heeft klimaatverandering voor gevolgen voor de noord- en zuidpool, de zee en de dieren? En hoe ontstaat het eigenlijk? Ontdek het in de lesideeën van dit thema.

Download hier het themaoverzicht klimaatverandering of kijk op het pinterest bord.

 

Winter (januari)

Ontdek hoe dieren zichzelf warm houden in de koude dagen en help de vogels in hun zoektocht naar voedsel.

Download hier het themaoverzicht winter of kijk op het pinterest bord.

 

 

Wil je niks missen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

foto Nikki Doornhein door
Nikki Doornhein