Eieren op het strand

De klas uit
Eieren op het strand

Van links naar rechts; eieren van: de wulk, gestippelde dieseltreinworm, pijlinktvis, kathaai en hondshaai. Foto’s: Sytske Dijksen, Ecomare. 

Haaien en roggen

De duidelijkste aanspoelsels zijn de eieren van haaien en roggen, of beter gezegd: de eikapsels. Wat aanspoelt is het lege omhulsel; de haai of rog zwemt al in zee rond. In Nederland zijn eieren van maar liefst acht soorten roggen en twee soorten haaien te vinden. De eikapsels zijn te herkennen aan hun langwerpige zakjes met uitsteeksels op de hoeken. Deze uitsteeksels kunnen ook helpen om de soort op naam te brengen. Met de zoekkaart van de Dutch Shark Society kun je ze goed onderscheiden. Op deze site vind je nog meer leuks, bijvoorbeeld een powerpointpresentatie voor in de klas. Door je vondst te registreren help je onderzoekers om de verspreiding en het voorkomen van haaien en roggen in kaart te brengen. Niets gevonden? Ook die melding is waardevol.

Eieren?

Soms vind je heel merkwaardige dingen op het strand. Dat zouden best eens eieren kunnen zijn. De eieren van de wulk bijvoorbeeld zien eruit als een grote bal van kleine witte bolletjes. Het zijn kleine, aan elkaar geplakte eizakjes waarin tientallen eitjes kunnen zitten. Vaak komen er maar een paar slakjes uit, de rest dient als voedsel voor de uitgekomen slakken. Zie je een streng groene pakketjes omgeven door een slijmlaagje? Deze op snottebellen lijkende eieren zijn afkomstig van de gestippelde dieseltreinworm (zo heet ‘ie echt!). Ook inktvissen zoals de pijlinktvis leggen in deze periode eieren. De eisnoeren zitten vaak vastgehecht aan een hard oppervlak, zoals een scheepswrak, maar soms spoelen ze als een kluwen eisnoeren aan.

Vlinders

Strand te ver weg? Ook in de tuin zijn deze maand eitjes te vinden: van vlinders. Groot zijn ze niet, gemiddeld maar 1 tot 1,5 millimeter. Maar wie goed op de vlinders let, kan ook de eitjes vaak wel vinden. Vlinders die eitjes gaan afzetten vertonen duidelijk zoekgedrag: ze vliegen heen en weer, gaan even op een blad zitten, voelen met hun voelsprieten, vliegen weer op en gaan weer zitten. Als je ze vervolgens met gekromd achterlijf ziet, is de kans groot dat ze eitjes aan het afzetten zijn. Die zitten vaak als kleine stipjes aan de onderkant van bladeren, of vlakbij bloemknopjes.

 

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen