Eropuit met Handboek voor wildplukkertjes

Lees, kijk, speel
Eropuit met Handboek voor wildplukkertjes

Wie denkt dat er alleen in het voorjaar of in de zomer iets te plukken valt, komt in het Handboek voor wildplukkertjes voor een verrassing te staan. Ook in de herfst is er genoeg te verzamelen in de natuur. Wat te denken van beukennootsnoepjes, dennennaaldenthee of walnootbonbons? En ook natuurlijk kastanjes en paddenstoelen.

Toegegeven: het voorjaars- en zomerdeel van het handboek neemt aanzienlijk meer ruimte in beslag, met ideeën voor limonades van kruiden en fakkels van lisdodden. Maar ook in het najaar is er voor wildplukkertjes van alles te beleven. Wildplukken betekent volgens het handboek ook niet per se dat je dingen verzamelt om te eten. Je kunt ook plukken en verzamelen om te knutselen, te versieren of te bouwen.

Het boek levert daarvoor talloze ideeën aan, van walnootbootje tot dennenbadwater, gingkoblad-boeklegger of weerstation van een dennenappel. Sommige zijn wat voor de hand liggend, andere origineel en een enkeling nogal opmerkelijk: met een tak spinnenwebben kapot maken om spinrag te verzamelen bijvoorbeeld. Of zouden ze reeds kapotte spinnenwebben bedoelen?

De pagina’s in het compacte boek zijn spaarzaam gevuld: weinig tekst en eenvoudige aquareltekeningen. Dat ziet er mooi uit, maar de eenvoud heeft ook een keerzijde; de tekst is soms wat onvolledig, en de tekeningen van bijvoorbeeld een tamme en wilde kastanje zijn veel te grof om als voorbeeld te dienen om beide kastanjes te kunnen onderscheiden. Een moerbei vinden op basis van de tekening gaat niet snel lukken, en zelfs de walnoot is onherkenbaar. Voor de uitvoering is dus iets meer nodig dan enkel het handboek.

Het Handboek voor wildplukkertjes biedt wel volop inspiratie om eropuit te gaan. Wat dat betreft zou er zo een deel 2 mogen verschijnen. Voor nóg meer verzameltips voor de herfst, naar andere plekken dan alleen het bos. En ook voor de winter – dat deel ontbreekt nu. Want het liefst trekken we natuurlijk het hele jaar eropuit. Daarbij komt wel de natuur-bucketlist achterin van pas: een lijst activiteiten die je (als kind) gedaan moet hebben, en waar je het hele jaar zoet mee kan zijn.

Handboek voor wildplukkertjes
Erica Bakker, Ellen van den Broek en Rachelle Klaassen
Fontaine Uitgeverij
ISBN
9789059565876
Paperback, 192 pagina’s, 16,95 euro


Meer over wildplukken op Biologie Plus online:

- Maak brandnetelsoep

- Pas op voor wilde paddenstoelen

- Bekijk de lesmodule Wildplukken van Lekker Landschap

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen