Dolfijn duikt op als reddende engel

Vraag maar raak
Dolfijn duikt op als reddende engel

Het was wel even schrikken voor de Nieuw-Zeelander  Adam Walker, toen hij op 22 april voor een goed doel een 25 kilometer lange zeezwemtocht ging maken. Een witte haai zwom onder hem! Deze soort staat ook wel bekend als de mensenhaai: hij eet graag een hapje mensenvlees op zijn tijd. Maar gelukkig voor Walker doken vervolgens ook tien dolfijnen op. Die gingen vervolgens rondjes om hem heen zwemmen, zoals te zien is op dit filmpje, waarmee ze de haai op afstand hielden. 

Er zijn veel meer verhalen bekend van dolfijnen die mensen beschermen tegen haaien. Volgens de Nederlandse zeebioloog Hans Witte van het NIOZ beschermen de dieren zo ook elkaar als er gevaar dreigt. Hij denkt dat een spartelende mens bij de dieren misschien wel ditzelfde gedrag oproept, ‘net zoals een hond een mens volgt, omdat die zich als een soort opperhond gedraagt’. 

Gelukkig voor Walker verdween de haai na een tijdje en kon hij veilig zijn tocht kon afmaken. Wie zich trouwens afvraagt wat het goede doel was waarvoor hij zwom:  de bescherming van walvissen en dolfijnen.

Dolfijnen communiceren met allerlei klik-, piep- en fluitgeluiden. Laat jouw leerlingen een eigen geheimtaal maken met klikgeluidjes!
Bekijk in de klas ook dit filmpje van het Klokhuis over dolfijnen of speel deze dolfijnentrainer game

Foto: Dolphin embassy

foto Jeroen Scharroo door
Jeroen Scharroo