Wetenschap: Zebravinken babbelen over kinderzorg

Natuurnieuws
Wetenschap: Zebravinken babbelen over kinderzorg

Zebravinken blijven levenslang als paartje bijeen. Ze verdelen de zorgtaken eerlijk en broeden bij toerbeurt. Broedende paartjes ‘spreken’ zelfs af hoe lang het mannetje of het vrouwtje op de eieren moet zitten. Dit ontdekten Australische en Franse onderzoekers die de zangduetten afluisteren die de vogels bij hun nest laten horen (maartnummer Behavioral Ecology. Ze kunnen uit de gesprekjes met korte roepjes, wat langere hoge tonen en snavelklikken prima afleiden of de vogels elkaar gaan aflossen.

Hiervoor plaatsten de onderzoekers microfoons in en naast nestkasten van achttien paartjes zebravinken in een droog gebied in Zuidoost-Australië. Ze namen de vogelgeluiden op, terwijl ze tegelijkertijd het gedrag van de dieren observeerden.

Als een mannetje op het nest zit en zijn partner komt terug, dan neemt zij meestal zijn plek in. Maar omgekeerd lost hij niet altijd zijn partner af als zij zit te broeden en hij terugkomt. Soms gaat hij even het nest in met wat nestmateriaal, of gaat hij naast het nest zitten roepen of zingen.

Wat het mannetje gaat doen – aflossen, even op bezoek gaan of buiten blijven – hangt samen met het duet dat de twee laten horen. Alleen als het vrouwtje bij aankomst van haar partner met haar snavel klikt, gaat hij het nest binnen. De kans dat hij daar vervolgens blijft en zij vertrekt, is groter als de tonen die zij uitbrengt korter, lager en zuiverder zijn. Bij het wisselen van de wacht duurt het duet bovendien langer en zitten er meer roepjes in.

De ouders lijken elkaar dus inderdaad te melden dat de dienst erop zit. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat zebravinken afstemmen hoe lang de vertrekkende partner weg mag blijven (Journal of the Linnean Society, februari 2016). Dat verklaart waarschijnlijk waarom gebabbel bij een aflossing langer duurt dan bij een kort bezoek. Een heel herkenbaar patroon voor ouders die de zorg voor hun kinderen delen.

Bekijk in dit filmpje hoe zebravinken de zorgtaken afstemmen (Science 24 november 2015).

 

 

foto Willy van Strien door
Willy van Strien